Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Prehrešok z minulosti: Mladú ženu dvakrát zastavil revízor, pokutu neuhradila...Exekúcia prišla po 13-tich rokoch!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Štát nezabúda! A v prípade neuhradenia pokuty to platí dvojnásobne. Istá nemenovaná žena na to škaredo doplatila. Ešte ako študentka strednej školy dostala dve pokuty od revízora za jazdu načierno v MHD. Pokutu však neuhradila ona, ani jej matka. Navyše im neprišlo ani žiadne upozornenie, že pokutu neuhradili. Teraz sa už dospelej žene ozval exekútor, pričom od nej vymáha obrovskú čiastku peňazí.

archívne video

Koalícia sa dohodla na zmenách v exekúciách: Kolíková odmieta, žeby šlo o obchod so Sme rodina (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Mladá žena doplatila na svoju nerozvážnosť z minulosti. Inými slovami sa ani nedá opísať to, čo ju dobehlo po neuveriteľných 13-tich rokoch. Ešte ako maloletá sa istá nemenovaná žena z Českých Budějovíc v roku 2009 odviezla v MHD bez lístka. V dvoch prípadoch ju zastavil revízor a dostala pokutu. Informujú o tom Novinky. Pokutu neuhradila, ako zákonný zástupca, ani jej matka. 

Drahá jazda načierno

Dlhšiu dobu neprišla previnilej žiadna výzva ani upomienka. Štátne zložky však nezabúdajú. Následky prehrešku si na ňu počkali. Po viac ako desiatich rokoch, keď sa žena zamestnala, zistila, že jej exekútor strháva z výplaty peniaze. Pokuta za jazdu v MHD bez lístka bola totiž ešte stále neuhradená. Navyše z pôvodnej sumy 2012 českých korún, teraz od nej exekútor vymáha viac ako 40-tisíc (1 600 eur).  

Prehrešok z minulosti: Mladú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Pôžičky z banky 

Neriešiteľnú situáciu sa snažila žena vyriešiť pôžičkami z banky. Novinky uvádzajú, že jedna z nich mala úrok 200 percent. Väčšinu sa jej podarilo splatiť, no i tak skončila v stave, že nebola schopná ďalej splácať svoje dlhy (insolvencia). Okrem toho sa pred tromi rokmi stala matkou. Otec dieťaťa, Ukrajinec, odišiel na front a už sa neozval. Napokon musela zrušiť aj insolvenciu. 

Posledná záchrana

Okresný súd v Českých Budějoviciach sa počas pojednávania priklonil na stranu štátu. Zastal sa jej až senát Ústavného súdu. "Všeobecné súdy pochybili najmä tým, že odmietli skúmať, či exekučný titul nevykazuje zásadné vady, ako sťažovateľka po celý čas konania namietala. Súdy musia pri svojom rozhodovaní chrániť okrem iného záujem dieťaťa, aby do dospelosti nevstupovalo s podobnými záväzkami," povedal sudca Pavel Šámal.

Okrem toho doplnil, že exekútor začal čiastku vymáhať až v okamihu dovŕšenia dospelosti, pričom výška pokuty sa za obdobie jeho nečinnosti výrazne navýšila. Ústavný súd vrátil prípad opäť na okresný súd.  

Viac o téme: ExekúciaRevízorDlhyVymáhaniePokuta MHDČRČeské BudějoviceKrimiÚstavný súd ČR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu